27.11.2021

Regels zijn er om soms aan de kant te zetten: hoe vind je de gulden middenweg? Essay in Trouw, 27 november 2021

Regels zijn er om soms aan de kant te zetten: hoe vind je de gulden middenweg? Zonder regels wordt het een puinhoop. Maar mét regels kan het ook gruwelijk misgaan, als je ze al te strikt toepast. Hoe vind je het juiste midden? (met Sanne Schreurs)

Wie ergens werkt heeft te maken met regels. Die bieden houvast. Maar soms knellen ze, werken ze niet. Dan is de vraag of je de regels mag overtreden, of je ervan mag afwijken. Die vraag dringt zich bijvoorbeeld op bij een rechterlijke uitspraak, eerder deze maand. De rechtbank in Arnhem floot uitkeringsinstantie UWV terug, die de arbeidsongeschiktheidsuitkering van een ernstig zieke vrouw op 182,42 euro per maand had vastgesteld.

Deze jonge vrouw had na haar studie twee maanden gewerkt tegen een veel hoger maandloon. Het UWV berekende de uitkering echter op basis van haar gemiddelde dagloon – en dat werd flink gedrukt door één enkele werkdag in haar oude bijbaantje, naast die twee goedbetaalde maanden als afgestudeerde. Met dat ene dagje waarvoor ze ruim veertig euro kreeg, verspeelde ze achteraf haar rechten op een aanmerkelijk hogere uitkering, omdat ze daardoor niet meer in aanmerking kwam voor een gunstiger startersregeling. Dat was de rechter te gortig. Het UWV had in dit geval de regels niet zo strikt mogen toepassen vanwege de onevenredig nadelige gevolgen voor de vrouw. Deze situatie vroeg om maatwerk.

Verder lezen?

Verder lezen?

Download het hele artikel als PDF