12.10.2021

Novelle WCO I: een verkeerde stap in de goede richting, TvI 2021/30

In ditzelfde nummer heeft Van Zanten het aangepaste wetsvoorstel WCO I (“de Novelle”) een belangrijke stap naar een zorgvuldige(re) afwikkeling van faillissementen genoemd. In deze bijdrage worden andere conclusies getrokken en worden bezwaren tegen de Novelle opgeworpen.

1. Inleiding

In ditzelfde nummer heeft Van Zanten het aangepaste wetsvoorstel WCO I (“de Novelle”) een belangrijke stap naar een zorgvuldige(re) afwikkeling van faillissementen genoemd. In deze bijdrage worden andere conclusies getrokken en worden bezwaren tegen de Novelle opgeworpen. De faillissementen van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen vormen de rechtstreekse aanleiding voor de Novelle. Terugkijkend kunnen de faillissementen een uitvloeisel worden genoemd van de marktwerking die in 2006 in de zorg werd geïntroduceerd. Bij marktwerking hoort ook dat zorgaanbieders failliet kunnen gaan, aldus ook het richting de Tweede Kamer geventileerde, formele standpunt van de Minister van VWS in 2011. Het gebeurt overigens niet vaak dat ziekenhuizen failliet gaan, de gefailleerde ziekhuizen waren de nummer 3 en 4 in een aldus betrekkelijk kort rijtje.

Naar aanleiding van deze faillissementen verscheen er een fors aantal rapporten, waarvan dat van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de meeste aandacht kreeg en ook in de MvT bij de Novelle uitgebreid wordt aangehaald.

Verder lezen?

Download het hele artikel als PDF

Ook interessant